Uklanjanje rozaceje i kapilara

Rozaceja – tretmani za liječenje rozaceje

S godinama se na našem licu može pojaviti neželjeno crvenilo kojeg se nije moguće riješiti pravilnom njegom i uobičajenim tretmanima lica. Ako primijetite da je crvenilo trajno i s vremenom se širi vjerojatno je riječ o rozaceji ili proširenju kapilara lica.

Osim nezadovoljstva vlastitim izgledom ovi problemi mogu uzrokovati užarenost i peckanje.

Osobe koje imaju dijagnosticiranu rozaceu i proširene kapilare idealne su za tretman s Eurofeedback Anthelia uređajem koji koristi IPL svjetlosnu energiju.

Uklanjanje rozaceje i kapilara

Što je rozaceja?

Rozaceja je kronična recidivirajuća progresivna bolest kože koja je karakterizirana crvenilom na dijelovima lica – najčešće na obrazima, nosu i bradi.

Crvenilo s vremenom napreduje, odnosno na licu se pojavljuju vidljivo proširene krvne žile. U najtežim slučajevima na dolazi do bujanja vezivnog tkiva kože što rezultira povećanjem pojedinih dijelova lica i njihovom deformacijom (najčešće se radi o nosu).

Rozaceja lica

Rozaceja započinje pojavom blagog crvenila koje se sporadično pojavljuje ovisno o vanjskim faktorima, no s napredovanjem bolesti crvenilo postaje sve češće, a uz njega se javljaju peckanje i žarenje u licu.

U konačnici crvenilo može postati trajno.

Posebno su izražene proširene kapilare na licu, najviše u uglovima oko nosa.

Rozaceja simptomi

Rozaceja se najčešće očituje u četiri faze.

Prva faza obuhvaća, tzv. pre-rozacelno stanje koje karakteriziraju crvenilo, često praćeno neugodnim bockanjem. Ovakva reakcija javlja se kao posljedica izlaganja suncu, emocionalnog stresa, hladnog ili toplog vremena, konzumiranja začinjene hrane, vježbanja, izlaganja vjetru, korištenja određenih vrsta kozmetike te kupanja u vrućim kupkama.

Ovi simptomi javljaju se i u ostalim fazama bolesti.

U drugoj, vaskularnoj fazi razvijaju se edemi i eritemi lica uz pojavu vidljivih kapilara.

Treća faza vrlo često je upalna pri čemu se razvijaju čvorići i gnojni prištići, zbog čega rozaceu često nazivaju i aknama odraslih.

Posljednji, četvrti stadij, događa se nešto rjeđe, a obilježava ga povećanje količine tkiva na nosu i obrazima. Uzrokuje ga upala u tkivu, odlaganje kolagena i povećanje tkiva žlijezda lojnica.

Sve navedene faze najčešće se nižu jedna za drugom, ali može se dogoditi, iako rijetko, da neki bolesnici odmah uđu u treću fazu.

Rozaceja uzroci

Pravi uzrok rozaceje još nije pronađen, no radi se radi se o utjecaju niza faktora okoliša i nasljeđa.

Određeni čimbenici, kako je navedeno, mogu potaknuti ili pogoršati rozaceu povećavajući protok krvi na površini kože.

Neki od njih su:

 • vruća hrana i piće
 • prezačinjena hrana
 • alkohol
 • ekstremne temperature
 • sunce i UV zrake
 • stres
 • naporno vježbanje
 • vruće kupke ili sauna
 • kortikosteroidi
 • određeni lijekovi za krvne žile i tlak.

Rozaceja liječenje

Klasično liječenje rozaceje prvenstveno se oslanja na ublažavanje prvog stadija i izbjegavanje uzročnika crvenila (izlaganje suncu i vjetru, stres, prevelike temperaturne promjene, začinjena hrana, vježbanje, neka kozmetika, vruće kupke).

Kod pojave upalnih procesa mogu se primijeniti antibiotici, ali u konačnici cilj liječenja rozaceje je usmjeren na nadzor simptoma, a ne na izlječenje.

Rozaceja i jetra

Još jedan od načina liječenja rozaceje je i čišćenjem jetre.

Pod time se podrazumijeva prilagođavanje prehrane – izbacivanje nezdrave, rafinirane hrane te unos velikih količina povrća, mahunarki, žitarica i fermentirane hrane uz unos velikih količina tekućine.

Rozaceja prehrana

Nastavno na čišćenje jetre, daljnjom prilagodbom prehrane može se značajno utjecati na liječenje rozaceje.

Tome u prilog govori i činjenica da u tradicionalnim kulturama gdje se prehrana temelji na cjelovitim namirnicama, posebno žitaricama, voću i povrću te ribi nema velikih pojava rozaceje.

Općenita nit vodilja za prehranu ako imate problema s rozacejom je da je svaka hrana koja djeluje protuupalno i ima lužnati karakter može biti od koristi.

Pa je tako dobro u postojeću prehranu uključiti namirnice bogate vlaknima te namirnice bogate vitaminom C, bioflavonoidima i omega-3 masnim kiselinama.

Uz to, potrebno je konzumirati dovoljne količine tekućine – prvenstveno vode, a može pomoći nezaslađeni zeleni čaj.

Neke od namirnica koje biste svakako trebali konzumirati ako imate problem s rozacejom su:

 • svježe voće i povrće
 • riža, kvinoja, proso i ostale integralne žitarice
 • riba
 • orašasti plodovi
 • tofu
 • alge
 • maslinovo ulje.

Također, bilo bi dobro iz prehrane izbaciti umjetna sladila, konzerviranu hranu, alkohol, kofein i napitke s puno šećera, sir, crveno meso, jake začine, svu hranu s prevelikim količinama šećera, ocat i proizvode od bijelog brašna.

Naravno, ukoliko primijetite da su simptomi povezani s nekom od namirnica koju nismo spomenuli svakako i nju nastojte maknuti sa svog jelovnika.

Svi navedeni načini borbe protiv rozaceje dugotrajni su i ne garantiraju njeno povlačenje na duži vremenski period. Upravo zbog toga je uklanjanje rozaceje EFB Beaute Paris Anthelia uređajem idealno rješenja za vas. I njega je potrebno ponavljati, ali jednom vidljivi rezultati mogu trajati tri do pet godina.

Kako izgledaju proširene odnosno popucale kapilare?

Proširene kapilare vrlo su slične rozacei, a problem se očituje izraženim krvnim žilama na površini kože.

Proširene kapilare izgledaju kao svijetlo ili tamno crvene fine kapilarne linije koje ponekad mogu biti i podebljane.

Uklanjanje kapilara

Sklerozacija je dugo bila jedina metoda uklanjanja kapilara.

Radi se o neugodnom tretmanu koji uključuje ubrizgavanje sredstva koje izaziva upalu i oštećuje kapilare, pri čemu one nestaju.

Neugodnost ove metode leži u tome što su potrebni brojni ubodi iglom. Dodatno, rezultati su spori i potreban je velik broj tretmana kako bi se kapilare u potpunosti uklonile.

Također, zbog ubrizgavanja kemikalija u organizam, koje je samo po sebi loše, moguća je pojava alergijskih reakcija te dugotrajnih modrica i pigmentacije.

Još jedna prilično zastarjela metoda je i spaljivanje kapilara strujom. Ovim se načinom mogu ukloniti sitne kapilare. Tijekom tretmana prisutno je umjereno peckanje, ali na tretiranom području ostaju krastice kojima je potrebno 1 do 2 tjedna da otpadnu i koža se vrati u normalno stanje.

Kako biste izbjegli komplicirane zahvate s neželjenim posljedicama najbolje je rješenje uklanjanje kapilara IPL tehnologijom, odnosno EFB Beaute Paris Anthelia uređajem kod kojeg su rezultati odmah vidljivi, a koža izgleda potpuno normalno.

Proširene kapilare uzroci

Problem proširenih kapilara nastaje u dermisu – sloju kože koji je građen od vezivnog tkiva u kojem se nalaze osjetilna tijela dodira i topline te folikuli dlaka, žlijezde i limfne i krvne žile.

Upravo pretjerana stimulacija krvi kroz kapilare, vazodilatacija, dovodi do pojave proširenih kapilara.

Uzroci vazodilatacije najčešće su unutarnji:

 • visoki krvni tlak
 • bolesti jetre
 • neki lijekovi
 • trudnoća
 • tanka koža
 • ili nasljedni, genetski faktor.

Rjeđe su uzrok ovoj pojavi vanjski faktori kao što su često trljanje nosa ili pretjerano korištenje proizvoda za njegu koji stvaraju osjetljivost kože.

Ciljanim tretmanom do zdrave i uravnotežene kože

Upravo za ovu vrstu kapilara patentirana je posebno razvijena tehnologija sužavanja kapilara koja koristi valnu dužinu od 475nm (žuta svjetlost).

Čistom filtriranom svjetlosti utječe se na kapilare i pokreće koagulacija hemoglobina. Potiče se selektivna koagulacija, odnosno zgrušnjavanje koje se događa postepeno te tijelo na prirodan način eliminira tretiranu kapilaru.

Pri tome dolazi do sužavanja kapilara i one se vraćaju u svoj prvobitni oblik što rezultira zdravim, sjajnim i uravnoteženim izgledom kože.

Kandidati za tretman

Ako imate vidljivo crvenilo i izražene kapilare idealan ste kandidat za ovu vrstu tretmana.

Na besplatnim konzultacijama najbolje ćemo odrediti stanje vaše kože i daljnje korake.

Priprema za tretman

4 tjedna prije samog tretmana, koža se ne smije izlagati suncu ili solariju, kako bi laser tijekom tretmana mogao razlikovati crvenilo i kapilare od ostatka kože.

7 dana prije tretmana:

 • treba prestati koristiti proizvode koji izazivaju fotoosjetljivost (na primjer, kreme za samotamnjenje)
 • treba prestati konzumirati suplemente kao što je omega i riblje ulje
 • ne biste trebali upotrebljavati brufene i aspirine.

Prije tretmana potrebno je ispuniti formular sa svim bitnim podacima i izjavu o pristanku.

Tijek tretmana

Prvi korak tretmana je čišćenje lica od šminke i nečistoća, nakon kojeg se na područje koje će se tretirati nanosi optički gel kako bi se lice dobro rashladilo.

Prije početka samog tretmana radi se “flash test” na željenom području. Potrebno je pričekati 10 minuta kako bi se provjerila reakcija na postavljene parametre.

Nakon toga slijedi primjena optičkog vodiča na cijelom području koje želimo tretirati. Vodič se polako pomiče dok se ne izbljeska cijelo željeno područje.

Aparat radi na principu svjetlosne tehnologije. Intenzivno filtrirano svjetlo upija hemoglobin i pretvara se u toplinu. Ta toplina se dalje prenosi do stijenke krvne žile gdje se ona zatvara i nestaje.

Nakon tretmana

Po završetku tretmana odstranjuje se višak gela, a na tretirano područje nanosi se hidratantna krema.

Tretirano područje ne smije se izlagati suncu barem 4 tjedna nakon tretmana. Jedno vrijeme na njega nije preporučljivo nanositi make up, no ako to ne možete izbjeći preporučuje se koristiti mineralne proizvode.

Trajnost tretmana

Rezultati su vidljivi odmah, a sam tretman se može ponavljati, ako je to potrebno, do maksimalno tri puta u razmacima od mjesec dana.

U većini slučajeva trajnost ovog tretmana je tri do pet godina, ovisno o faktoru nastanka problema.

Specifična je jedino genetska rozacea koja zahtjeva ponavljanje tretmana jednom godišnje.

Kome se ne preporučuje tretman Eurofeedback Anthelia uređajem?

Tretman se ne preporučuje:

 • osobama koje konzumiraju bilo kakve lijekove osim paracetamola, aspirina ili kontracepcijskih pilula
 • osobama s epilepsijom, pacemakerom i internim defibrilatorom
 • trudnicama i dojiljama.

Galerija

Rozaceja-01a
Rozaceja-01b
Rozaceja-02a
Rozaceja-02b
Rozaceja-03
Rozaceja-04
Rozaceja-05

Poveznice

crvenilo na dijelovima licadijagnosticirana rozaceaipl uklanjanje kapilaraneželjeno crvenilo na licuproširene kapilareproširenje kapilara licarozaceja licatrajno crvenilo na licutretmani za liječenje rozacejeuklanjanje kapilaraužarenost i peckanje na licuvidljivo proširene krvne žile
  IPL tretmani profesionalnim uređajima - Sve

Pošaljite nam poruku ili upit

 
*
*
*
* Polja označena zvjezdicom su obavezna